You are currently viewing Olej z pestek dyni – naturalny sposób na regenerację, łagodzenie i nawilżenie skóry

Olej z pestek dyni – naturalny sposób na regenerację, łagodzenie i nawilżenie skóry

Olej z pestek dyni raczej nie należy do najbardziej znanych olejów roślinnych, jednak warto się nim zainteresować. Ta substancja znakomicie sprawdza się w pielęgnacji różnych typów skóry, ponadto można ją stosować na włosy. Jeśli lubisz sięgać po naturalne kosmetyki, to koniecznie zainteresuj się właściwościami oleju z pestek dyni. Poniżej znajdziesz szereg ważnych informacji na temat tego cennego oleju!

Olej z pestek dyni – co go wyróżnia?

Olej z pestek dyni ma delikatny, lekko orzechowy zapach i ciemnozielony kolor. W jego składzie znajdują się głównie kwas linolowy i kwas oleinowy, a także fitosterole, skwalen, tokoferole, kwasy fenolowe. Jest on świetnym źródłem witaminy A i karotenoidów oraz witamin z grupy B, C, D oraz E, ponadto zawiera: cynk, fosfor, potas, jod, fosfor, wapń i selen. Jego bogaty skład sprawia, że znalazł on zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Co ważne, z jego wyjątkowych właściwości skorzystają zarówno osoby z suchą, jak i tłustą oraz trądzikową cerą. Można go stosować nawet na wrażliwą i naczynkową skórę, sprawdza się także jako preparat łagodzący objawy łuszczycy.

Jak olej z pestek dyni działa na skórę?

Olej z dyni intensywnie nawilża, łagodzi podrażnienia i regeneruje skórę. Dzięki temu, że obfituje w antyoksydanty, ma działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Olej ten wzmacnia skórę i uodparnia ją na wpływ niekorzystnych czynników zewnętrznych, wygładza drobne zmarszczki, ujędrnia i przywraca elastyczność. Stosowany na cerę trądzikową wycisza stany zapalne i przyspiesza gojenie się krost. Zmniejsza także widoczność blizn różnego typu, w tym potrądzikowych. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodawać do oliwek i balsamów redukujących cellulit i rozstępy oraz do kosmetyków antyoksydacyjnych do ciała.

Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się na przykład w połączeniu z olejem z rokitnika, który nadaje skórze kolor naturalnej opalenizny (maksymalne stężenie oleju z owoców rokitnika w kosmetykach wynosi 1-5%). Innym olejem, z którym tworzy on doskonały duet, jest olej śliwkowy – dodaj do siebie te dwa składniki, a otrzymasz silnie ujędrniający i zarazem łagodny preparat do stosowania na skórę twarzy.

Olej z pestek dyni – dlaczego warto stosować go na włosy?

Trzeba wiedzieć, że olej z pestek dyni wspomaga porost włosów, a także zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Olej ten stosuje się zarówno na pasma, jak i na skalp. Nawilża on skórę głowy oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki niemu poprawisz wygląd zniszczonych końcówek i ujarzmisz puszące się włosy. Można też dodać go do szamponu lub odżywki albo zrobić z niego wcierkę do skóry głowy. Olej z pestek dyni jest przydatny w pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych, a także przetłuszczających się i osłabionych. Dobre rezultaty przynosi też stosowanie go przy łupieżu.

Jak widać, olej z pestek dyni naprawdę może wiele zdziałać. Pamiętaj jednak, by wybierać nierafinowany naturalny, zimnotłoczony produkt najwyższej jakości. Znajdziesz go na przykład tutaj: https://ecospa.pl/olej-z-pestek-dyni.