Grzyby shiitake mają głęboki, ziemisty smak, a także charakterystyczny mięsny posmak. Ogromne kapelusze tych grzybów mają średnicę od 2 do 5 cali i odcień od jasno – do ciemnobrązowego, co tworzy przyjemny kontrast z kremowym spodem.
Lentinula edodes to roślina, która rośnie na zwalonych pniach w górach Japonii, Korei i Chin. W całej Azji Wschodniej ludzie zbierają dziko rosnące shiitake zarówno do celów spożywczych, jak i na potrzeby tradycyjnej medycyny, a ich uprawa ma długą historię. Około 1000 do 1200 lat temu, ludzie w Chinach zaczęli uprawiać grzyby shiitake, które nazywali dongo lub shanku.
Później praktyki uprawowe przeniosły się do Japonii, gdzie żołnierze samurajowie zarządzali większością produkcji arystokracji. Shiitake zyskały tu swoją znaną nazwę: shii – Castanopsis cuspidata, gatunek drzewa liściastego, na którym często rosną grzyby, oraz take – japońskie określenie grzyba.
Grzyby shiitake są obecnie znane na całym świecie ze swojego smaku i zdolności do rozwoju na naturalnych powalonych pniach lub sztucznych podłożach. Grzyby shiitake uprawiane komercyjnie można znaleźć w Chinach, Japonii, Stanach Zjednoczonych, Korei i Brazylii, przy czym Chiny produkują około 80% do 90% wszystkich grzybów shiitake na świecie.
Korzyści zdrowotne
Grzyby shiitake są bogate w naturalną miedź, minerał, który wspomaga zdrowe naczynia krwionośne, kości i funkcje immunologiczne. W rzeczywistości, 1/2 filiżanki grzybów shiitake zawiera 72 procent dziennego zalecanego spożycia (DRI). Grzyby te są szczególnie bogate w selen, który dostarcza 33% dziennego zalecanego spożycia.
Grzyby shiitake mają również następujące korzyści zdrowotne:
Wspomagają zdrowie sercowo-naczyniowe.
Erytadenina, substancja chemiczna występująca w grzybach shiitake, obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawierają one również beta-glukany, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Wzmacniają układ odpornościowy.
Lentinany i inne beta-glukany występują obficie w grzybach shiitake. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniem, wspomagają układ odpornościowy i zwiększają syntezę białych krwinek w walce z mikroorganizmami. Polisacharydy wykazują również działanie przeciwzapalne.
Wartości odżywcze
Grzyby shiitake są dobrym źródłem kluczowych witamin i minerałów:
- Witamina D
- Miedź
- Selen
- Tiamina
- Ryboflawina
- Niacyna
- Witamina B6
- Folian
- Potas
- Mangan
- Magnez
- Żelazo
- Fosfor