Poniedziałek – Piątek 8-16

Wybierz:

Kava- Kava 100g

110.00 

Out of stock

Kava- Kava 100g

110.00 

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Kava. Wiedza podstawowa

Roślina Kava- Pieprz metystynowy (Piper methysticum) znany jako Kava – to gatunek roślin z rodziny pieprzowatych, pochodzący z Vanuatu i wysp Mikronezji

Kava jest napojem spożywanym od tysięcy lat. Pierwsze podania mówią o spożywaniu kavy przez osadników Vanuatu znanych jako Lapita ponad 3000 lat temu. Dziś jest to absolutnie niezbędny dodatek do wszelkiego rodzaju spotkań i wydarzeń towarzyskich. Kava jest ważnym symbolem tożsamości narodów Pacyfiku, jej wizerunki można znaleźć min. na monetach, flagach i banknotach tamtych krajów. Na wyspach Vanuatu kava spożywana jest w postaci mocnego napoju przygotowywanego ze świeżych korzeni pieprzu metystynowego, a pozostałych częściach Pacyfiku kavę przygotowuje się z suszonych korzeni z dużą ilością wody.

Cechy organoleptyczne

Sproszkowany korzeń to brązowy lub jasno- brązowa frakcja rośliny o cząsteczkach zwykle od 0,1- 2 mm

 

Właściwości psychoaktywne kavy

Kava wykazuje lekkie działanie psychoaktywne, ze względu na zawartość nierozpuszczalnych w wodzie styrylopironów, tzw. kawalaktonów (m.in. metystycynę, jangoninę, kavainę i ich dihydropochodne). Efekty działania kavy zależą od przyjętej dawki oraz od warunków i formy konsumpcji. Kava działa najsilniej przyjmowana na pusty żołądek. Jej efekty odczuwa się już po kilku minutach od spożycia, a utrzymywać mogą się do kilku godzin. Działanie kavy można porównać do odwrotnego działania kofeiny – uspokaja, relaksuje, działa nasennie. Charakterystycznym uczuciem towarzyszącym spożywaniu kavy jest lekkie mrowienie w ustach.

 

Działania lecznicze

Kava ze względu na swoje właściwości jest stosowana przez mieszkańców wysp Pacyfiku do leczenia takich schorzeń jak reumatyzm, zaparcia, choroby skóry, problemy z oddychaniem, astma, choroby układu moczowego czy nadpobudliwość. Współczesne badania potwierdzają skuteczność stosowania kavy w łagodzeniu i leczeniu stanów lękowych, depresji  i bezsenności, a także w łagodzeniu bólu. Naukowcy wskazują na zależność między częstym spożywaniem kavy, a niską zachorowalnością na raka. Zależność ta została zbadana i potwierdzona naukowo w 2000 roku. Od tego czasu pojawia się coraz więcej badań, które sugerują, że kava może być skuteczna w zapobieganiu i leczeniu niektórych typów nowotworów.

 

Działania niepożądane

W opublikowanych badaniach z roku 2009 nie stwierdzono szkodliwości codziennego przyjmowania kawalaktonów w formie tabletek uzyskanych z tradycyjnego wodnego ekstraktu roślinnego. Środek ten wykazywał korzystne działanie uspokajające i przeciwdepresyjne.

W przyjmowaniu zbyt dużych dawek kavy najczęstszym skutkiem ubocznym jest suchość i swędzenie skóry, które z czasem zanika. Wypicie zbyt dużej dawki jednorazowej może skutkować nudnościami, bólem brzucha i głowy.

Pieprz metystynowy może powodować interakcje z wieloma lekami poprzez hamowanie ich metabolizmu przez enzymy wątrobowe w tym cytochrom P450, dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę na stosowanie kavy w przypadku zażywania leków przeciwdepresyjnych.

 

UWAGA

Ze względu na nieuregulowaną kwestie statusu pieprzu metystynowego (kava) w Polsce, produkt przeznaczony do waporyzacji, nie do spożycia.

 

Autor:

Molpharma

————————

Close Menu
×
×

Koszyk